Pytania? Zadzwoń 507 207 093 lub napisz!

Ekotestery

Ekotestery to urządzenia przeznaczone dla osób prowadzących zdrowy tryb życia i przykładających dużą wagę do sposobu w jaki się odżywiają. Są to testery pozwalające na sprawdzanie jakości żywności, wody, a bardziej wszechstronne modele także na pomiar pola elektromagnetycznego czy promieniowania. Ekotester to urządzenie niewielkich rozmiarów, które możesz mieć zawsze przy sobie - w pracy, na zakupach i podczas wyjazdu wakacyjnego. Dzięki temu zawsze możesz kontrolować jakość swojego otoczenia, a także wody czy produktów spożywczych. Ekotestery cieszą się dużą popularnością wsród młodych rodziców, a także wśród osób z problemami zdrowotnymi dla których odpowiednia selekcja żywności jest niezwykle istotna oraz wśród podróżujących do egzotycznych rejonów świata.

Żywność

Codziennie musimy jeść. Ogromne ilości substancji chemicznych codziennie przechodzą przez nasz organizm. Jedne są niezbędne dla zdrowia, inne to zdrowie potrafią zniszczyć. Po co testować produkty? Sprawdzając poziom azotanów możemy zmniejszyć ich ilość trafiającą do naszego organizmu azotany po trafieniu do naszego przewodu pokarmowego stopniowo zmieniają się w nitrozoaminy. Silnie rakotwórcze substancje codziennie zasilają nasz organizm. Nowotwory przewodu pokarmowego mogą być ukryte przez wiele lat. Przez to wiele osób nie widzi związku przyczynowo skutkowego pomiędzy odżywianiem i lekceważy jego wartość.

Azotany to nie jedyny problem. Jak rozpoznać resztę szkodliwych substancji gdy są ich tysiące, a każdą należy przebadać z osobna? Rozwiązaniem jest stosowanie azotanów jako wskaźnik. Badania laboratoryjne wielu produktów opierają się na wskaźnikach. Jak to działa? W przypadku produktów spożywczych azotany są dostarczane wraz z nawozem. Ale nawóz to nie tylko azotany. Zawiera on wiele innych substancji, ale azot jest podstawowym składnikiem. Więcej azotanów oznacza zwykle więcej nawozów tym samym możemy ocenić jak intensywnie nasze pożywienie było "produkowane". W produktach o dużej zawartości azotanów odnajduje się też większe ilości pestycydów (insektycydy, herbicydy, fungicydy). Produkty intensywnie nawożone zawierają też znacznie mniej substancji odżywczych takich jak witaminy i składniki mineralne (rolnik chce uzyskać jak największe "produkty" a możliwości natury w produkcji zdrowych składników są ograniczone).

Woda

Zawartość substancji rozpuszczonych w wodzie może być bardziej istotna niż to sie nam wydaje. Kupując wodę z opisaną zawartością możemy przypuszczać że rozpuszczone składniki odpowiadają temu co jest na etykiecie, lecz jeśli woda pochodzi z nieopisanego źródła (np wodociąg, rzeka) wartości te zaczynają mieć znaczenie. Duża ilość substancji rozpuszczonych (woda twarda) zwiększa prawdopodobieństwo pojawienia się w niej soli metali ciężkich i innych szkodliwych substancji. Może też wpływać na tworzenie się w naszym organizmie kamieni.

Promieniowanie elektromagnetyczne

Cytując informację dostępną na stronie internetowej Uniwersytetu Łódzkiego "Pola elektromagnetycznego nie możemy zobaczyć ani poczuć, gdyż nie posiadamy receptorów czuciowych w naszym organizmie. Mimo, że powyższe czynniki nie są wyczuwalne, mogą skutkować ciężkimi schorzeniami, a nawet śmiercią, dlatego nie wolno ich lekceważyć."

Ostatnio jednak ta kwestia jest bardzo zaniedbywana, a tak naprawde skutki promieniowania elektromagnetycznego mogą być jeszcze groźniejsze niż do tej pory przypuszczaliśmy (wiele badań wciąż jest w trakcie). W czasach pierwszych telefonów komórkowych w ich testach można było zobaczyć na ile narażamy się na promieniowanie. Obecnie ta informacja jest już pomijana. Nie ma jej praktycznie nigdzie.

A pamiętajmy że promieniowanie elektromagnetyczne to nie tylko telefony, kuchenki mikrofalowe czy routery wifi. Cały czas otacza nas promieniowanie o bardzo niskiej częstotliwości (50Hz) pochodzące z wszelkich urządzeń elektrycznych jak i również instalacji w każdym budynku. Promieniowanie o niskiej częstotliwości z łatwością przenika przez ludzkie ciało, a jego wpływ na nie pozostaje do tej pory niezbadany.

Różnice w natężeniu powyższego promieniowania w jednym budynku mogą być ogromne, dlatego nie jesteśmy do końca bezbronni. Zmieniając miejsca gdzie najdłużej przebywamy możemy zmniejszyć narażenie na promieniowanie o rzędy wielkości. Możemy wybrać sprzęt AGD/RTV najbardziej neutralny dla nas testując urządzenia przed zakupem.

Promieniowanie jonizujące

Czy licznik Geigera-Mullera (czujnik promieniowania jonizującego powstającego np. przy awariach elektrowni jądrowych) może się przydać zwykłemu człowiekowi? Tu w Polsce? Tak i nie tylko tu. Wydawać by się mogło że problem promieniowania nas nie dotyczy, skażenie w Czarnobylu czy elektrownia jądrowa w Fukushimie to temat odległy. Niestety wiele produktów może akumulować promieniowanie. Po wspomnianych katastrofach ekologicznych wciąż można znaleźć radioaktywne dziki (uwaga na dziczyznę - w Czechach i Szwecji przekroczenia promieniowania były gigantyczne). Kolejne produkty to grzyby, ryby, owoce morza i przetwory mleczne! Ale awarie to nie wszystko. Substancje promieniotwórcze potrafi zawierać ceramika, materiały budowlane, naczynia szklane (zieleń uranowa) i pewna partia czerwonych ubrań które przypłynęły do Europy kilka lat temu. Wiele przedmiotów o których nie mielibyśmy pojęcia może szkodzić. Jednym z najsilniejszych dostępnych źródeł promieniowania były kompasy noszone kilka dekad temu przez harcerzy na przegubach dłoni.

Pamiętajmy że promieniowanie jest pochłaniane przez nas cały czas i już drobne zmiany (pozbycie się jakiegoś przedmiotu lub sprawdzenie go przed zakupem) mogą zmniejszyć szkodliwą dawkę która zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory.